Εικόνα από το μέλλον για την Skoda αποτελεί το μοντέλο της Vision E

 

Μία εικόνα από το μέλλον δίνει η Skoda στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης. Αποκαλύπτει το Vision E και τα σχέδιά της στον τομέα της ηλεκτρικής μετακίνησης. Το μοντέλο είναι το πρώτο, αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο στη μακροχρόνια ιστορία της μάρκας διάρκειας 120 χρόνων και υιοθετεί μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της εταιρείας μέσα από μία φουτουριστική διάσταση.

Να σημειώσουμε ότι εκτός από τα plug-in υβριδικά οχήματα, η Skoda θα έχει και πέντε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα της μέχρι το 2025. Τότε, το ένα στα τέσσερα νέα οχήματα της μάρκας που θα πωλούνται σε όλο τον κόσμο θα έχει plug-in υβριδικό ή πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Το Skoda Vision E βασίζεται στην πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης MEB του Ομίλου Volkswagen και οι δύο ηλεκτροκινητήρες του αποδίδουν ισχύ 225 kW, για ομαλή και δυναμική επιτάχυνση μέχρι την τελική ταχύτητα των 180 χλμ/ώρα. Χάρη στις ισχυρές μπαταρίες ιόντων λιθίου και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης, επιτυγχάνει αυτονομία 500 χιλιομέτρων, Οι διαστάσεις (μήκος 4.688μ, πλάτος 1.924μ και ύψος 1.591μ.) μπορούν να θεωρηθούν αρκετά μεγάλες για την κατηγορία, προς όφελος των επιβατών και του αποθηκευτικού χώρου.

Το εσωτερικό είναι φωτεινό και διάφανο. Η φιλοσοφία οριζόντιων γραμμών υπογραμμίζει την καθαρή δομή και την αξιοσημείωτη ευρυχωρία. Τα καθίσματα είναι ελαφρώς υπερυψωμένα προσφέροντας καλή ορατότητα, ενώ μπορούν να περιστρέφονται μέχρι 20 μοίρες. Επιπλέον, στρέφονται προς τα έξω όταν ανοίγουν οι πόρτες, για να διευκολύνουν την είσοδο των επιβατών.

Εκτός από τη κεντρική οθόνη, υπάρχουν και άλλες οθόνες για τους επιβάτες. Η κεντρική οθόνη αφής βρίσκεται στη μέση του ταμπλό, ώστε ο οδηγός και ο συνοδηγός να μπορούν να χειρίζονται και να διαβάζουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες και υπηρεσίες. Επιπλέον, υπάρχουν και οι ατομικές οθόνες για τους εμπρός και πίσω επιβάτες, ώστε να διαχειρίζονται πολυάριθμες λειτουργίες - όπως πληροφορίες και ψυχαγωγία ? που αναβαθμίζουν το επίπεδο άνεσης. Η οθόνη του συνοδηγού είναι ενσωματωμένη στο ταμπλό, ενώ οι οθόνες των πίσω επιβατών βρίσκονται στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Το χειριστήριο του συνοδηγού είναι ενσωματωμένο στο δεξί υποβραχιόνιο, ενώ των πίσω επιβατών αντίστοιχα βρίσκεται ανάμεσα στα δύο πίσω καθίσματα. Παράλληλα υπάρχει υποδοχή κινητού τηλεφώνου για επαγωγική φόρτιση των smartphones.

Εξωτερικά, στο εμπρός τμήμα κυριαρχεί ένα εντυπωσιακό καπό, ενώ μία φαρδιά φωτεινή λωρίδα LED εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Όλες οι μονάδες φώτων μπροστά και στο πλάι έχουν λευκό χρώμα. Οι προβολείς υιοθετούν τεχνολογία Matrix LED που εξασφαλίζει πλήρη φωτισμό του δρόμου προσαρμοσμένο στην εκάστοτε οδηγική κατάσταση. Στην πλαϊνή όψη, κυριαρχεί η έντονη κλίση του παρμπρίζ και της οροφής, τονίζοντας την coup? εμφάνισή του. Οι πίσω πόρτες λειτουργούν ηλεκτρικά και διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο. Αντί των εξωτερικών καθρεπτών υπάρχουν κάμερες που μεταφέρουν την εξωτερική εικόνα γύρω από το όχημα σε οθόνες του εσωτερικού.

Η σχεδίαση των μαρσπιέ είναι στιβαρή και τολμηρή, ενώ στα φτερά, υπάρχουν μεγάλοι αεραγωγοί. Υπάρχουν μεγάλοι τροχοί και ζάντες αλουμινίου σε φουτουριστική σχεδίαση που υπογραμμίζουν το χαρακτήρα του πρωτοτύπου. Το πίσω τμήμα συνδυάζει ανάγλυφη σχεδίαση και κρυστάλλινα σχήματα. Ξεχωρίζει η ενσωματωμένη αεροτομή και τα τριγωνικά πίσω φώτα με πολυεδρικό κρύσταλλο.

Τέλος, το Skoda Vision E εφοδιάζεται με πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού που αυξάνουν την ασφάλεια και άνεση. Διαθέτει αρκετά καινοτόμα συστήματα όπως ο αυτόματος πιλότος παρκαρίσματος, που αναζητά ελεύθερους χώρους στάθμευσης και οδηγεί το αυτοκίνητο εκεί και τέλος η λειτουργία Educated Parking, που αποθηκεύει στη μνήμη της και βρίσκει επιθυμητές θέσεις στάθμευσης.

Το σύστημα Educated Parking είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγωγική φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης. Διαθέτει επίσης πολυάριθμους ανιχνευτές λέιζερ και ραντάρ σε όλο το όχημα για μεγάλες, μεσαίες και μικρές αποστάσεις, που μπορούν να ανιχνεύουν οχήματα ή εμπόδια στη σχετική διαδρομή και την γύρω περιοχή.


Το πλήρες τηλεγράφημα του Κυριάκου Παρασίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana