Στο 1 δισ. η αποζημίωση!

 

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαική Ενωση Συλλόγων (ECA)  και την FIFA, σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022. Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο  επισκέφθηκε το Κατάρ για να εξετάσει την πρόοδο στην αραβική χώρα, σχετικά με τις εργασίες για την φιλοξενία του Μουντιάλ 2022 , αλλά κυρίως για να συζητήσει στην Ντόχα ένα ακανθώδες ζήτημα, την αποζημίωση που  θα πρέπει να πληρώσει η ομοσπονδία  στα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ για τη διακοπή των πρωταθλημάτων στη μέση της σεζόν. Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1 δις ευρώ.
 Η διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, αμφισβητείται έντονα από την ECA, που αποτελείται από 213 συλλόγους. Η πρότασή της είναι να πραγματοποιηθεί μεταξύ της 5ης Μαΐου και 4ης Ιουνίου, το 2022, αφού έχει αποφασιστεί ότι το τουρνουά δεν θα διεξαχθεί κατά τους μήνες Ιούνιο και τον Ιούλιο, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στον Περσικό Κόλπο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όμως το Κατάρ απέρριψε την πρόταση, επειδή επηρεάζονται οι θρησκευτικές του παραδόσεις, μιας και οι παίκτες θα πρέπει να φτάσουν στο Κατάρ στο Ραμαζάνι.
 Μετά από μήνες διαφωνιών, η FIFA επιβεβαίωσε τις ημερομηνίες  για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ: θα διεξαχθεί μεταξύ 21 Νοεμβρίου και στις 18 Δεκέμβρη του 2022, μια εποχή όπου οι θερμοκρασίες στο εμιράτο είναι ανεχτές για ποδόσφαιρο. Η ανακοίνωση των ημερομηνιών, «έφερε» την υποστήριξη της UEFA, αλλά όχι και των κορυφαίων ευρωπαικών πρωταθλημάτων. Η  UEFA, με ανακοίνωσή της εξέφρασε την υποστήριξή της στη FIFA για την αναδιάρθρωση του ημερολογίου των αγώνων για τη σεζόν 2022-2023. «Προς όφελος των παικτών και των οπαδών, η UEFA θεωρεί ότι το Μουντιάλ θα πρέπει να γίνει το χειμώνα», ανάφερε η σχετική ανακοίνωση. Αλλά οι σύλλογοι έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους. Η ECA και κυρίως οι σύλλογοι από την La Liga και την Premier, αντιτίθενται σε αυτήν την νέα πρόταση, αφού όπως τονίζουν «θα δημιουργήσει πρόβλημα  στην διεξαγωγή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων».
 Καθώς πλησιάζει ο καιρός, το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, διότι δεν γίνονται υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές.  Η προσπάθεια του Ινφαντίνο στο Κατάρ, πέρα από την ανακοίνωση που έκανε, ως προπέτασμα καπνού, πως το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 θα διεξαχθεί σε τρεις ή τέσσερις διαφορετικές χώρες, δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε.


Το πλήρες τηλεγράφημα του Αντώνη Βαζογιάννη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana