Εκτίναξη εσόδων!

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο.  Το Μουντιάλ θα αυξηθεί από  32 σε 48 ομάδες από το 2026 , με 16 ομίλους των 3 ομάδων ο καθένας.  Ετσι θα αυξηθούν τα έθνη που θα εκπροσωπούνται, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η των ποσοστώσεων. 
Θα αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων του τουρνουά από 64 σε 80, με συνέπεια να εκτιμάται μία αύξηση των εσόδων σε 1 δις δολάρια ή διαφορετικά 944.000.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

Τα επιπλέον έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που θα αυξηθούν κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η υπογραφή νέων συμβάσεων με τους χορηγούς, οι πωλήσεις των εισιτηρίων, η φιλοξενία. Η αύξηση των εσόδων θα δώσουν μια βελτίωση στα κέρδη, που υπολογίζονται στα 640 εκατομμύρια δολάρια η 605 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των επιπλέον δαπανών της οργάνωσης.

Πάντως την αλλαγή στον αριθμό των ομάδων, αντιμετώπισε αρνητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), με τον πρόεδρό της  Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε  να καλεί την FIFA «να επικεντρωθεί και πάλι στον αθλητισμό», σημειώνοντας: «Η εμπορική πολιτική δεν θα πρέπει να είναι η αποκλειστική προτεραιότητα του ποδοσφαίρου. Προς το συμφέρον των φιλάθλων και των παικτών».

Όπως είναι γνωστό η FIFA, άλλαξε το σύστημά της από το 1998, όταν στη Γαλλία έγινε το πρώτο Μουντιάλ με 32 ομάδες (8 όμιλοι των 4 ομάδων), κάτι που θα ισχύσει στη Ρωσία το 2018 και το Κατάρ το 2026. Η νέα διαμόρφωση του κορυφαίου τουρνουά, συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων.

 

Ικανοποίηση σε Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από το Μουντιάλ 48 ομάδων
Η απόφαση της FIFA να επεκτείνει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε 48 ομάδες, θα ευνοήσει το μακροχρόνιο αίτημα της Ασίας για μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο κορυφαίο τουρνουά, ανέφερε με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της  Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σαίκ Σαλμάν μπιν Ιμπραχίμ Αλ Χαλίφα. Το συμβούλιο της FIFA αποφάσισε χθες να προσθέσει 16 περισσότερες ομάδες στις 32 που υπάρχουν τώρα στην τελίκη φάση, από το Μουντιάλ 2026.

«Πιστεύουμε ότι η Ασία, ως η μεγαλύτερη ήπειρος αξίζει περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με τη σημερινή ποσόστωση, κοιτάζοντας την οικονομική δύναμη που έχει, και η δημοτικότητα του παιχνιδιού στην Ασία, εκτός από την τεράστια ανάπτυξη που υπάρχει στο ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα,» είπε ο Σαίκ  Σαλμάν. Στην τρέχουσα μορφή, η Ασία έχει 4,5 θέσεις για την τελική φάση, με τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες να κερδίζουν άμεση είσοδο, ενώ αυτή που είναι στην πέμπτη θέση παίζει διηπειρωτικό πλέι-οφ. Σύμφωνα με τον Σαλμάν, η επέκταση θα δημιουργήσει νέες ελπίδες μεταξύ των ασιατικών χωρών να κάνουν το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αυστραλίας (FFA) ανέφερε πως η επέκταση είναι μία  αναγνώριση της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου εκτός της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. «Η Αυστραλία είναι μέρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC), όπου παρατηρείται  η πιο σημαντική ανάπτυξη και οι περισσότερες επενδύσεις και περιμένουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη,» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Γκάλοπ. «Καθώς η ποιότητα του ποδοσφαίρου στην Ασία συνεχίζει να βελτιώνεται, τα μέλη της AFC θα αξίζουν δικαιολογημένα μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA».

Παρόμοια αισιοδοξία επικρατεί σε όλη τη θάλασσα της Τασμανίας με τη ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας (NZF) να ελπίζει ότι η Συνομοσπονδία της Ωκεανίας των 11 ομάδων, που τώρα έχει 0.5 θέσεις , να καταφέρει τελικά να γλιτώσει την αβεβαιότητα ενός πλέι-οφ. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα σημαίνει μία άμεση πρόκριση, ως ελάχιστο,» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NZF Αντι Μαρτιν. «Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί. Αν αυτό γίνει, τότε θα είναι φανταστικό για το σύνολο της Ωκεανίας».

Αυστραλία (1974 και 2006) και Νέα Ζηλανδία (1982 και 2010) είναι οι μόνες ομάδες, που έχουν προκριθεί στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ωκεανία.  Η Αυστραλία προσχώρησε στη συνέχεια, το 2006, στη AFC. «Όλες οι ομάδες της Ωκεανίας θα είναι ικανοποιημένες με αυτή την είδηση,» πρόσθεσε ο Μάρτιν.


Το πλήρες τηλεγράφημα του Αντώνη Βαζογιάννη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana